Forside / Dirigent / Kurs for dirigenter / Digitale dirigentkurs

Digitale temakurs for dirigenter

Digitale temakurs for dirigenter

KORDISIPLIN m/Tone Bianca Sparre Dahl

Søndag 24. september kl. 20.00-21.30 

Zoom: Join Zoom Meeting  
https://us06web.zoom.us/j/81673897780?pwd=WXpmenZGcEpPZW8rTldlc2hjckVNUT09  

Meeting ID: 816 7389 7780  
Passcode: 145347 

Innhold i kurset

KORDISIPLIN
- hvordan kan dirigenten arbeide for å få alle til å dra i samme retning?

Når kor, styre og dirigent arbeider bra sammen, legger det grunnlaget for store musikalske opplevelser. Og det er jo det vi vil ha!

Veien dit kan være humpete, men dirigenten kan innvirke på veldig mye av det man vanligvis ikke tenker på. Hvordan kan dirigenten påvirke på en positiv måte? Møt fram med alt du måtte ha på hjertet av tanker og innspill om dette emnet!

I høst kommer det en ny bok om korledelse fra Tone Bianca Sparre Dahl. Den har tittelen «Å dirigere med en fugl på hånden», og utgis på Norsk Musikforlag. Vi har invitert Tone til å lede et møte der vi diskuterer dirigentens rolle og funksjon når det gjelder korets indre liv. 

Velkommen til et spennende møte!

Om kursleder

Tone Bianca Sparre Dahl har vært dirigent for kammerkoret Schola Cantorum, et av landets ledende kor, siden 2002. Koret har under hennes ledelse vunnet prestisjetunge priser, mottatt ensemblestøtte fra kulturrådet og utgitt to CD´er på 2L - Lindberg Lyd. 

Hun har også utdannelse i kommunikologi, en tverrfaglig kommunikasjonsutdannelse. 

Tone Bianca Sparre Dahl har lang erfaring som pedagog og utøvende dirigent. Hun er ofte benyttet som dommer ved internasjonale korkonkurranser og som foredragsholder i inn- og utland, gjerne med temaet "Kommunikasjon mellom kor og dirigent". https://tonebianca.com/  


 

ELDRE STEMMER (stemmehelse) med Harald Bjørkøy

Søndag 22. oktober kl. 20.00-21.30 

Zoom: Join Zoom Meeting  https://us06web.zoom.us/j/84282206640?pwd=dG85T2Q1UFp6aU5EbkIxbHJNNE9OZz09  

Meeting ID: 842 8220 6640  
Passcode: 976517 

Innhold i kurset

De fleste dirigenter jobber med stemmer i flere generasjoner.
Smidigheten i stemmebåndene avtar gjerne når man blir eldre, og det blir ofte mer krevende å være korsanger.

Det er dirigentens oppgave å tilrettelegge så sangeren får tatt ut sitt optimale potensiale som korsanger livet ut. Da har de fleste dirigenter behov for noen gode verktøy å bruke i veiledningen av koret sitt.

I dette kurset forteller Harald Bjørkøy oss om hvordan man som dirigent kan ivareta de "voksne" stemmene på best mulig måte, lengst mulig.

Dette er noe vi får høre mer om:

  • randregister, fullregister
  • resonans og intonasjon
  • fleksibilitet og registeroverganger

Det blir også mulighet til å stille noen spørsmål og lufte noen problemstillinger mot slutten.

Om kursleder

Harald Bjørkøy, fra Hemne i Sør-Trøndelag, ble tildelt Rikskonsertenes debutstøtte som sanger i 1982, og er prisvinner fra nasjonale og internasjonale sangkonkurranser. 

Han er tildelt Grieg-prisen for sine konserter og CD-innspillinger med Griegs sanger. Han har videre sunget et stort repertoar innenfor lied, oratorier og sunget hovedroller i operaer som Don Giovanni, Carmen, Jenufa, La Traviata, Trubaduren, I Pagliacci, og la Boheme. Han har bla arbeidet med dirigentene Karsten Andersen, Terje Boye Hansen, Antonio Pappano, Sixten Ehrling, Dimitri kitajenko og Marc Soustrot. 

Han har sunget flere hovedroller ved Den Norske Opera, vært solist med alle de norske profesjonelle symfoniorkestrene og konsertert i en rekke europeiske land og i USA. Harald Bjørkøy var i mange år professor ved Griegakademiet, Universitetet i Bergen.  


 

Skal vi snakke om direksjonsteknikk?
med Steffen Kammler

Søndag 19. november kl. 20.00-21.30 

Zoom: Join Zoom Meeting  https://us06web.zoom.us/j/88070952707?pwd=QTJ4SnlCWVR0NkltclllN3FTbmpaQT09  

Meeting ID: 880 7095 2707  
Passcode: 241639 

Innhold i kurset

I «Dirigentboka» vier dirigenten Steffen Kammler mye plass til elementær direksjonsteknikk, med fokus på grunnleggende bevegelser, slagbilder og dirigering av overganger. Dette blir også vist i korte filmer som kan åpnes via QR-koder. 

Hva trenger vi direksjonsteknikk for? Er ikke det viktigste å få fram det musikalske budskapet i stykkene vi synger? Er det egentlig nødvendig å bry seg så mye om retninger og detaljer i bevegelsene så lenge koret vårt forstår hva vi vil uttrykke?  

Og hva skjer når vi har et større prosjekt som inkluderer et instrumentalensemble? Kan vi dirigere på samme måte som før? 

Om kursleder

Steffen Kammler  er en tysk-norsk kor- og orkesterdirigent. Etter sin utdanning i guttekoret Kreuzchor i Dresden og ved musikkhøyskolene i Weimar og Leipzig jobbet han som dirigent i Leipzig og ved operahusene i Halle og Hamburg. Fra 2001 til 2009 var han kormester ved Den Norske Opera og Ballett i Oslo og flyttet sin virksomhet til Norge. I 2002 grunnla han Barnekoret ved Den Norske Opera. 

Siden 2009 jobber Steffen Kammler som frilans dirigent, han dirigerer konserter, spesielt med sitt eget oratoriekor Cæciliaforeningen, og operaproduksjoner, deriblant mange titalls forestillinger for barn og unge ved Den Norske Opera og Ballett. Kammler har samarbeidet med mange av de beste norske orkestermusikerne og sangsolistene. Ofte henter han også unge musikere fra Norges Musikkhøgskole og fra Barratt Due Musikkinstitutt til sine prosjekter. Han underviser i direksjon, blant annet ved musikklinjen på St. Hallvard videregående skole i Drammen. I 2021 ga han ut «Dirigentboka» som lærebok i instruksjon og ledelse ved Norsk Musikkforlag.