Forside / Aktiviteter og konserter / Bálges ja stárffo / Frode Fjellheim

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim

Frode Fjellheim er en norsk musiker og komponist. Han vokste opp i Karasjok, men har sørsamisk familiebakgrunn og er sterkt knyttet til sørsamisk joik.

Fjellheim har sin utdannelse fra Trøndelag Musikkonservatorium, nå en del av NTNU. Han har en allsidig musikalsk bakgrunn, med piano/keyboard som hovedinstrument. Fra 1982 til 1992 arbeidet han som teatermusiker og komponist ved Trøndelag Teater i Trondheim. I 1992 dannet han Jazz Joik Ensemble, en gruppe som satte den sørsamiske joiken inn i en ny og moderne musikkstil. Gruppens debutalbum, Saajve Dance, kom i 1994. Senere album ble utgitt under navnet Transjoik. Siden 2010 har Fjellheim vært ansatt som professor i musikk ved Nord universitet.

Fjellheim har samarbeidet med musikere innenfor jazz, folkemusikk, rock og klassisk. Han har også laget bestillingsverk for festivaler og musikk for film og TV. I 2004 kom hans bestillingsverk Arktisk messe fra Festspillene i Nord-Norge i 2000 ut på CD. Fjellheim har også gitt ut bøkene Joik for kor (2002) og læreboka for grunnskolen Med utgangspunkt i joik (2004). Fjellheim mottok Spellemannprisen 2004 for soloalbumet Aejlies Gaaltije — The Sacred Source.

I 2013 ble Fjellheims joikbaserte komposisjon Vuelie brukt som åpningsmusikk i Disneys animasjonsfilm Frost. Den ble også brukt i Frost 2 (2019) sammen med Fjellheims Reindeer Circle. Begge komposisjonene ble innspilt med damekoret Cantus fra Trondheim.